130 let PGD Hoče

130 let PGD Hoče

Osrednje dogajanje, v soboto, 23.6.2018, se je pričelo z veliko gasilsko parado skozi naš kraj. V paradi je sodelovalo preko 350 gasilcev iz GZ Maribor. Vodja parade je bil občinski poveljnik občine Hoče-Slivnica tovariš Boštjan Frangež, spremljevalca pa sta bila domači poveljnik tovariš Tadej Klep in poveljnik PGD Hotinja vas tovariš Franc Golob. Za slovensko zastavo, godbo Pihalnega orkestra občine Šentilj ter gasilskim znakom so sledili častna enota JZ GB Maribor, ešalon praporov, ešalon mladine, ešalon članic, ešalon veteranov, ešalon članov, gostov, v paradi pa je bilo udeleženih tudi 14 gasilskih vozil.
Predsednik društva tovariš Jure Šac je v nagovoru poudaril pomen gasilske službe za lokalno skupnost ter omenil številne ovire na katere naletimo prostovoljni gasilci pri našem društvenem življenju. Organizacija družabnih dogodkov, ki predstavljajo velik del financiranja naše dejavnosti, postaja vse bo zapletena in zahtevna.
Zbrane so nagovorili še predsednik GZ Maribor tovariš Slavko Kramberger, župan občine Hoče – Slivnica dr. Marko Soršak, namestnik poveljnika GZ Slovenije tovariš Darko Muhič.
Sledila je podelitev visokih gasilskih odlikovanj zaslužnim gasilcem iz GZ Maribor. Naše društvo je za pomoč pri nabavi nove gasilske tehnike ter izvedbi praznovanja 130-letnice vsem donatorjem in botrom podelilo spominske zahvale.
Novi gasilski vozili GVM in VGV sta prevzela skrbnika Karel Glaser in Dominik Cesar. Simbolično sta vozili zagnala in vklopila sirene ter luči. Blagoslov vozil je opravil domači nadžupnik in dekan g. Alojz Petrič.
Po uradnem delu je sledila velika gasilska veselica. Gasilci smo poskrbeli za bogat srečelov ter pestro kulinarično ponudbo. Za veselo vzdušje do jutranjih ur pa so poskrbeli ansambel Šestka ter Dejan Vunjak z njegovimi barabami.
Praznovanje smo zaključili z nedeljsko stand-up predstavo Ranka Babića z naslovom Moška copata, ki je bila dobro obiskana.
Gasilke in gasilci PGD Hoče se iskreno zahvaljujemo vsem obiskovalkam in obiskovalcem naših dogodkov, posebna zahvala pa vsem, ki ste nam priskočili na pomoč pri nabavi novih gasilskih vozil ter izvedbi prireditev. Hvala vam! Tudi v prihodnje se bomo zavzemali za ustrezno usposabljanje in vzgojo gasilcev in gasilskega vodstvenega kadra za izvajanja vedno zahtevnejše javne gasilske službe.