Gasilske vaje v mesecu oktobru

Gasilske vaje v mesecu oktobru

Kot je že bilo omenjeno v članku “Oktober – mesec požarne varnosti” so in bodo v naši občini potekale gasilske vaje, več o vajah si lahko preberete spodaj.

VAJA 5. (napovedana prikazna vaja občinskega poveljstva)
V ponedeljek 22.10. ob 17 uri je v Hotinji vasi potekala letošnja občinska prikazna vaja ob mesecu požarne varnosti. Letos so vajo organizirali gasilci PGD Hotinja vas. Predpostavka je bila, da je zagorelo gospodarsko poslopje v Hotinji vasi, na Hotinjski cesti. Gasilci iz Hoč smo sodelovali z našo dvojko, vozilo ena pa je služilo ekipi PP našega društva, ki je na kraju oskrbela ponesrečence. Gasilci iz Hoč smo morali pogasiti ogenj v prostorih žage, ter poiskati enega ponesrečenca. Vaja se je uspešno zaključila v prostorih PGD Hotinja vas. Na vaji smo sodelovali gasilci Občinskega gasilskega poveljstva (PGD Bohova, PGD Hotinja vas in PGD Hoče). Vajo so si ogledali tudi gostje, poveljnik GZ Maribor, tov. Alojz Satler, poveljnik CZ občine, g. Rudi Kocpek, župan občine Hoče – Slivnica g. Jože Merkuš in predstavnica občine za ZiR ga. Silva Božnik.

 

VAJA 4. (nenapovedana vaja poveljnika)
V petek, 19. oktobra ob 17:35 je poveljnik PGD Hoče, sklical nenapovedano vajo, s katero je želel preveriti odzivni čas enote od alrmiranja do prihoda v gasilski dom in “izvoza” iz gasilskega doma. Seveda je prisotnim gasilcem podal tudi nadaljna navodila za vajo, saj so morali iz kletnih prostorov gasilskega doma rešiti ujeti osebi, bolničarji so jih pa morali pravilno oskrbeti. “Požar” se je razširil tudi na prostore dvorane, zato je bilo potrebno uporabiti tudi trodelno raztegljivo lestev.

VAJA 3. (prikazna vaja in evakuacija OŠ Hoče)
V sredo, 17.10.2012 je bila organizirana gasilska vaja na OŠ Dušana Flisa v Hočah, kjer je bila v izvedena evakuacija vseh otrok in zaposlenih, nato pa še prikaz preiskovanja za ponesrečenimi osebami, gašenja požara in oskrbe ponesrečencev. Na vaji, ki je potekala od 9. do 10. ure zjutraj, smo sodelovali gasilci iz Hoč, Bohove in Hotinje vasi, vsi s svojimi GVC 16/25. Vaje so se udeležili tudi poklicni kolegi iz JZZPR MB in sicer s svojo ALK. Na vaji sta bila prisotna tudi naš župan g. Jožef Merkuš in ga. Silva Božnik, ter ravnatelj OŠ Hoče, g. Bojan Strugar.

 

VAJA 2. (redna mesečna društvena vaja)
Gasilci PGD Hoče smo imeli v četrtek, dne 11.10.2012 ob 17 uri, društveno vajo. Tema vaje je bila; lastnosti penila in gašenje s penilom. Za začetek smo obnovili znanje o tem gasilnem sredstvu; uporabljamo ga pri gašenju tekočih gorljivih snovi (naftni derivati, gašenje avtomobilov in tovornjakov). Za tem smo tudi pregledali vse armature za gašenje s penilom iz GVC 24/50 in GVC 16/25. Nato smo armature preizkusili tudi s pogasitvijo manjšega ognjišča. Za konec pa smo preiskusili tudi gašenje z gasilskim topom na vozilu GVC 16/25.

VAJA 1. (nenapovedana vaja občinskega poveljstva)
V sredo 10.10. ob 19 uri smo dobili poziv, da je zagorelo skladišče v industrijski coni v Sp. Hočah. Šlo je za nenapovedano vajo,  katero je organiziral občinski poveljnik. Izvozili smo z voziloma  dva in  tri, ter z 10 gasilci. Na vaji so sodelovali tudi kolegi iz PGD Bohova in Hotinja vas. Vajo si je ogledal tudi poveljnik gasilske zveze Maribor.