Ko zagori…

Ko zagori…

… pomoč potrebujemo vsi. Letošnji moto oktobra, meseca požarne varnosti. Tako kot vsako leto, je tudi letos oktober za gasilce zelo pester mesec, mesec ki mine v znamenju vaj, preventivnih akcij, obiskov raznih zavodov, šol ipd. Letošnji oktober smo “odprli” z gasilsko vajo gasilskega poveljstva občine Hoče – Slivnica, ki je potekala v soboto 4.10. na trening poligonu GZ Maribor (bivši zapori pri Europarku). Vaje smo se udeležili z enim vozilom in sedmimi gasilci. 
Sledile bodo še vaje občinskega poveljstva (napovedana in nenapovedana), ter društvene (napovedane in nenapovedane). Prisotni bomo tudi pri evakuaciji OŠ Hoče in pa na kakšni vaji sosednjih gasilskih enot, če nas bodo povabili. Ob tem vas prosimo za razumevanje in strpnost, saj bo v kraju zvok sirene prisoten malo bolj pogosto, kot je običajen. O vseh vajah bomo podrobneje pisali ob koncu meseca, tudi s slikovnim materialom. Datume in ure napovedanih vaj bomo objavili na uradni društveni Facebook strani in na tem mestu. 
Kaj pa ti? Kako boš zaznamoval oktober? Nakup gasilnega aparata bi bila pravilna odločitev.

NAPOVEDANI VAJI:
– v torek 14.10.2014 ob 9:20 prikazna vaja in evakuacija OŠ Dušana Flisa Hoče, Šolska ulica 10, Hoče
– v petek 24.10.2014 ob 18:30 uri vaja na kmetiji Vernik, Hočka cesta 50, Hoče
Še povezava do spletne strani URSZR (Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje)
http://www.sos112.si/slo/page.php?src=sv114.h tm

VAJA – EVAKUACIJA ŠOLE 
Danes 14. 10. 2014 smo gasilci PGD Hoče skupaj z našimi sosedi iz Bohove, Hotinje vasi ter poklicnimi kolegi iz JZZPR Maribor izvedli vajo na OŠ Dušana Flisa Hoče. Vajo, v kateri je sodelovalo 20 gasilcev, je organiziralo občinsko poveljstvo občine Hoče-Slivnica z namenom preizkusiti lokalne gasilce kot tudi zaposlene na šoli, kako reagirati v primeru požara.
Na kraj smo pripeljali gasilci PDG Hoče, Bohova in Hotinja vas vsak s svojim GVC 16/25, poklicni kolegi pa so prišli z avtolestvijo s košaro (ALK št.12). Prva dva društva sta izvedla notranji napad z uporabo IDA (izolirni dihalni aparat), ostali pa so poskrbeli za evakuacijo poškodovanih oseb; eno so iznosili z nosili, drugo pa so evakuirali poklicni kolegi preko avtolestve. 
 
 
NENAPOVEDANA OBČINSKA VAJA

22. 10. ob 19:05 smo bili preko pozivnikov in sms sporočil obveščeni, da je zagorelo v mizarstvu Zlatorog na Miklavški cesti, zraven je bil pripis “Vaja”. Vajo sta organizirala občinski poveljnik tov. Boštjan Frangež in poveljnik GZ MB tov. Samo Robič.  Gasilci  PGD Hoče smo izvozili z voziloma dva in tri in posadko devetih gasilcev. Na vaji so sodelovali tudi kolegi iz PGD Bohova in Hotinja vas. Vajo so si ogledali tudi poveljnik GZ Maribor tov. Samo Robič, župan v odhodu g. Jože Merkuš in bodoči župan g. Marko Soršak

OBČINSKA VAJA NA KMETIJO VERNIK
25. 10. se je v Spodnjih Hočah odvijala prikazna vaja gasilcev na kmetiji Vernik, ki jo je organiziralo naše društvo. Predpostavka vaje je bila, da je zagorelo v štali, med neuspelim poskusom gašenja ter reševanja živine pa se je lasnik poškodoval in ostal ujet v objektu. Na vaji so sodelovala 4 društva, od tega vsa tri iz naše občine ter sosednje Prostovoljno gasilsko društvo Razvanje, vsako s svojim GVC-16/25. Na vaji smo gasilci prikazali gašenje notranjega požara, iznos in takojšnja oskrba ponesrečenca, gašenje s pomočjo trodelnih raztezalnih lestev ter zagotavljanje razsvetljave kraja dogodka. Vajo so si ogledali tudi občinski poveljnik tov. Frangež, poveljnik civilne zaščite g. Kocbek in poverjenica za ZIR ga. Božnik.

Na tem mestu bi se še enkrat zahvalili lastnikom kmetije, da so nam dovolili uporabo objekta za potrebe naših operativnih vaj. 
NENAPOVEDANA DRUŠTVENA VAJA
V sredo 29.10. smo zaključili z oktobersko aktivnostjo. Zadnja vaja, nenapovedana društvena, je bila izvedena na stanovanjski objekt na Hočkem Pohorju. Predpostavka vaje je bil požar v kurilnici objekta, ki se nahaja v kletnih prostorih stanovanjske hiše. V kleti se je nahajala negibna oseba. Zaradi uporabe aparatur za proizvajanje “dima” je bil scenarij realno pripravljen, odziv domače enote pa zadovoljiv.