Predavanje in požar

Predavanje in požar

Včeraj smo ob 19 uri imeli člani gasilskega poveljstva občine Hoče-Slivnica (PGD Bohova, Hotinja vas in Hoče) predavanje na temo delovanja radijskih zvez, pozivnikov in samega delovanja centrov za obveščanje. Predavanje je potekalo v veliki dvorani našega gasilskega doma. Predaval nam je g. Ernest Harc iz ReCO Maribor. Sredi vroče debate o težavah radijskih zvez na območju občine Hoče-Slivnica, predvsem na območju Pohorja in nedelovanju zvez, ter problemov s tihim alarmiranjem preko pozivnikov se je na gasilskem domu oglasila sirena. Pozivniki so, seveda, ostali nemi. Zato pa so različne tone spuščali gsm aparati prisotnih članov iz PGD Hoče.

Izpis na ekranih je bil sledeč. DIMNIŠKI POŽAR – ZGORNJE HOČE, na uri je bilo 19:29. 6 članov PGD Hoče je z vozilom dva izvozilo v rekordnem času. Ob prihodu na kraj so ugotovili da je požar že zajel lesen opaž tik ob dimniku. Zaradi hitrega posredovanja do večje škode ni prišlo. Skupaj s kolegi iz JZZPR Maribor so objekt temeljito pregledali s termokamero, dimnik pa varovali do izgoretja saj v njem. Intervencijo so uspešno zaključili ob 22:30 uri.

Med tem smo ostali člani domačega društva, kakor tudi kolegi iz preostalih dveh PGD-jev realno ocenjevali stanje zvez. Strinjali smo se, da je zadnji čas, da se ponovno priključi repetitor v Žikarcah, za katerega upamo, da bo rešil težave gasilskih radijskih povezav na območju občine Hoče-Slivnica. Mogoče bodo takrat pozivniki v Hočah celo uporabni. 

V vsakem primeru bo nadležen zvok sirene v Hočah ostal, saj le ta ne služi alarmiranju gasilcev, ampak obveščanju in opozarjanju lokalnih prebivalcev na pretečo nevarnost, pri njih (vas), sosedih, prijateljih …