Žledolom

Žledolom

2.2.2014 in 3.2.2014 – dva dneva, ki smo jih gasilci preživeli na terenu. Oba dneva smo se ukvarjali s posledicami žledu. V obeh dneh skupaj smo odstranili cca 100 dreves, ki so ovirala promet, prav tako smo odstranili tri drevesa, ki so grozila, da se bodo podrla na stanovanjske objekte. Na terenu smo skupaj preživeli več kot 24 ur. Točnih podatkov še nimamo zbranih. Odstranjevanja smo se lotili s tremi ekipami in tremi vozili. 

Z odstranjevanjem smo pričeli 2.2. ob 9:27, ko smo dobili prvi poziv. Ostali pozivi, ali bolje, lokacije so sledile potem s strani ReCO Maribor (center za obveščanje) preko ukv zvez. Tako smo s prvim dnevom končali ob 0:30 – že 3.2. Prvi dan smo posredovali na širšem območju občine. V Radizelu na Vilenski cesti, v Pivoli, Hočkem Pohorju, Slivniškem Pohorju, Polani.

Kot da to ne bi bilo dovolj, smo 2.2. ob 13:19 dobili poziv, da je zagorelo v Rogozi, o tem si lahko več preberetu tukaj. Izvozili smo iz Pivole in se v Pivolo tudi vrnili ob 17:32 ko je zagorela trafo postaja (Več tukaj), ter na prvotno destinacijo, kjer smo objekt rešili pred drevesom, ki ga je ogrožalo. 

3.2. zjutraj, po slabih 7 urah počitka, smo bili na terenu ob 8:12 z novim pozivom. Izvozili smo z vozili ena, dve in štiri ter cel dan odstranjevali drevesa na glavni cesti proti Arehu, na širšem območju Hočkega in Slivniškega Pohorja, pri podružnici osnovne šole v Reki, v Pivoli ter na Križni kapeli. Poslani smo bili tudi k OŠ Dušana Flisa, ter na Pohorsko cesto, kjer so drevesa visela na električnih vodnikih. Z delom smo zaključili ob 19 uri zvečer.

Na delu nas je ujela tudi kamera nacionalne televizije:

http://ava.rtvslo.si/#ava2.174259236; od 6:20 dalje

http://ava.rtvslo.si/predvajaj/porocila-ob-10h/ava2.174259313/  od 0:47 dalje

Z delom smo nadaljevali opoldne 4.2., ko nas je ReCO Mb napotil v Kotnikovo ulico v Hočah, kjer smo na vrhu strehe stanovanjskega bloka morali odstranivi večjo količino ledu, ki je poškodoval strešno kritino in delal škodo v stanovanju.Izvozili smo z vozili ena in dve.

V večernih urah smo bili napoteni tudi na Križno cesto, kjer sta 2 večji drevesi močno ogrožali stanovanjsko hišo. Tam smo zagotavljali razsvetljavo našim občinskim koncesionarjem, ki so s pomočjo mehanizacije nevarni drevesi odstranili. 

5.2. smo bili poslani na glavno cesto proti Arehu, kjer je drevo zaprlo cestišče. Drevo so pred našim prehodom delno odstranili že vozniki sami, ob povratku nazaj v orodišče pa smo odstranili še 2 drevesi, ki sta vmes padli na cestišče. Ob 13:43 smo bili obveščeni, da je padlo drevo pri Kmečkem turizmu Cebe, in popolnoma zaprlo cestišče, v istem pozivu je bilo javljeno tudi, da drevesa ogrožajo večstanovanjsko hišo v Pivoli. Obe drevesi smo odstranili s pomočjo mehanizacije naših občinskih koncesionarjev. Kasneje smo odstranili tudi več dreves na ostalih cestah v Pivoli.