Kdo smo

Kdo smo

Smo prostovoljno gasilsko društvo tretje kategorije, osrednja gasilska enota občine Hoče-Slivnica.

Ravnamo se po pravilih gasilske službe. Društvo, kot tako, se ravna po zakonu o društvih, operativci pa moramo velikokrat svojim šefom v službah pokazati na 25 in 36a člen zakona o gasilcih

Leto ustanovitve

Uradno smo bili ustanovljeni leta 1888, čeprav so v deželnem arhivu v Gradcu (Avstrija) shranjeni stari časopisni članki, v enem takšnem članku piše, da je že leta 1879 hoška brizgalna pomagala gasiti požar v Račah, kar pomeni, da je društvo obstajalo že prej, vendar ni bilo uradno registrirano.

Koliko članov nas šteje?

Trenutno štejemo 100 članov in članic, od tega je 42 operativcev. Operativci smo tisti ta “pravi” gasilci, tisti, ki vam prihitimo na pomoč, ko le to potrebujete. Število članov se skozi leta vedno spreminja. Zagotovo si svoje vrste želimo še povečati. 

Vabimo vas!

V kolikor je v vas še kaj tistega, za marsikoga že zdavnaj izgubljenega čuta, do sočloveka, potrebnega pomoči, vas vabimo, da se nam pridružite. Kontaktirajte nas preko e-maila, ali preko našega foruma, z veseljem vas bomo sprejeli medse. Ponudimo vam lahko veliko adrenalina, odličen izkoristek vašega prostega časa, tveganje vašega življenja, krajšanje vašega spanca, prepir s šefom, ker vas ni bilo v službo, vse to in še več, največkrat, niti za hvala lepa ne.

Prostovoljni gasilci, ne glede na lokacijo, smo premalo spoštovani, životarimo, malo ljudi se zaveda, da smo še kako potrebni. Nič ne prosimo, za svoje delo ne zahtevamo plačila, nikoli ga nismo . . ., želimo si samo spoštovanja, pogleda v oči in izrečene besede, HVALA VAM.

Zgodovina

Na dan 13. 5. pred 135 leti, se je 35 klenih Hočanov dobilo v Gostilni Pfeifer, kjer jim je Andreas Pfeifer, predstavil statut in pravilnik, potrjen iz strani Graškega državnega namestništva. Z izvolitvijo vseh vodstvenih organov, je bilo uradno ustanovljeno Prostovoljno gasilsko društvo Hoče. Ob koncu prvega društvenega zapisnika, so ustanovni člani zapisali:

NAJ DRUŠTVO USPEVA V DOBRO IN ZAŠČITO BLIŽNJEGA IN NAJ PRIZADEVANJE ZA TO PLEMENITO DEJANJE OSTANE NEOMAJNO!

Danes, po 135 letih, hoški gasilci še vedno uspevamo, še vedno smo tukaj, da zaščitimo svoj kraj, svoje ljudi, še vedno si prizadevamo, da svoje poslanstvo opravljamo plemenito in pri tem še vedno, ostajamo neomajni!

Zgodovina PGD Hoče